Трети Март - Ден на Гордост и Родолюбие в българско училище “Св. Сoфия” Чикаго - 2008

Трети Март - Ден на Гордост и Родолюбие в българско училище “Св. Сoфия” Чикаго - 2008 (архивен материал).

През първия ден от пролетния месец март в българското училище в църквата “Света София” се честваха два празника: Първи март- деня на баба Марта и Трети март, 130 години от Освобождението на България от турско робство.



Денят започна с пристигането на Баба Марта в училището. Тя посети всички учебни стаи, за да спази красивата българска традиция, дошла от векове и да я пренесе за идните млади български поколения, като раздаде мартеници на всички ученици и им обясни защо се слагат те и какво символизира белия и червения конец. Децата бяха в изключителен възторг и с голямо вълнение си разменяха и се кичеха с мартениците, а по-умелите изработиха свои с помощта на Баба Марта .

В 12.30 часа започна тържество, с което бяха отбелязани и двата празника. То беше открито от младия учител по история г-н Стоян Дечев с встъпително слово по случай 130 годишнината от Освобождението на България от Османско иго. Той подробно се спря на датата 3 март 1878г., която е била чакана от милиони българи близо 500 години. Разказа как радостта и вълненията на поколението българи, свидетели на Освобождението, са живи в сърцата и душите ни и до днес, и че ние, българите в чужбина, макар и на хиляди километри от родината на тази дата изживяваме същите трепети и чувства на възторг и признателност към саможертвата на хилядите руски, румънски, финландски войни и български опълченци. Прекланяме се пред подвига на хилядите българи, участвали в Априлското въстание (1876г.) и отдали живота си за свободата на своята родина - България.

Тържеството продължи със стихотворението “Аз съм българче”, последвано от патриотични и възрожденски песни на децата от първи, втори и трети клас, които едновременно с това развяваха български флагове. Всички бяха омагьосани от ангелските им гласчета. Последва викторина с въпроси върху историята на България, като всеки по-горен клас задавеше по пет въпроса към по-долния. Интересът беше голям както на учениците, така и на техните родители, които искаха да разберат какво са научили децата в часовете по история. При всеки верен отговор ученикът получаваше награда, осигурена от училището, а за родителите оставаше приятната изненада от знанията на техните деца по история на България.

След приключване на тържеството учениците от следобедната смяна се отправиха към класните си стаи, за да продължат с учебния процес.

През целия този ден атмосферата беше изпълнена с вълнение, трепет, гордост и патриотизъм.

Урокът по Родолюбие в у-ще “Св. София” ще продължи и през следващата събота 8 март от 12.15 часа, когато кто учител пред българчетата ще застане ген.консул на България в Чикаго г-н Иван Сотиров.