История на училището

Българско училище "Джон Атанасов" в Чикаго, САЩ: Награди получени от училището

Джон Атанасов (на английски: John Atanasoff) е американски физик, математик и електроинженер от български произход, създател на първия електронен компютър.

Българско училище „Джон Атанасов” е създадено под името „Св. София” през 2001 година като първото лицензирано българско училище извън българските посолства. Идеята за преобразуване на съществуващото до тогава неделно църковно училище в едно ново по организация образователно звено е на сегашния директор на училището Боянка Иванова със съмишленик и първи учител Елена Липкова, реализирана със съдействието на посланик Елена Поптодорова и подкрепата на учителите Антоанета Дичева и Добринка Ватова.

През първата година на основаването в училището се обучават 18 ученика в една класна стая в новопостроения църковен комплекс „Св.София”. Няколко години по-късно с нарастване броя на учениците се взимат под наем 3 стаи в прилежащия към църквата апартамент. През 2008 година поради значителното увеличаване на броя на учениците - 110, училището се премества в сградата на Дю Пол университет в Чикаго, а от 2010 година до сега е в сградата на държавния колеж Октан в предградието Дес Плейнс.

Наетите десет класни стаи в колежа са със съвременно техническо оборудване - електронни дъски, дигитални прожектори, екрани, компютър. Комплексът, разположен сред красив природен парк, разполага с просторни зали за училищни тържества и чествания, вътрешни дворове за игра и отдих, спортни и театрални зали, кътове за хранене. Обучението в сградата на колежа се провежда в събота сутрин или след обяд.

Детска градина „Азбукарче” към българско училище „Джон Атанасов”, Чикаго е създадена през 2008 година в отговор на възникналия интерес към ранното обучение по роден език на деца с български произход, родени в САЩ. Голяма част от младите български или смесени семейства са убедени в това, че ранното обучение по роден език е важно условие за трайно съхранение на българското самосъзнание у децата им. Съботните и неделни занимания в българската детска градина компенсират до известна степен липсата на социална среда в първите години на израстване на най-младото поколение българи в Чикаго. Поради високите такси в целодневните американски детски градини, значителна част от малките българчета са отглеждани предимно от майки и баби до 4-5 годишната си възраст и българската детска градина е единственото място за общуване с връстниците им.

За целите на обучение в детската градина са наети помещения в полско неделно училище в западно Чикаго. Помещенията са дооборудвани с подходящи за възрастта на децата столчета, масички, нагледни материали, подът е допълнително омекотен с текстилни настилки. За нуждите на обучението в детската градина има на разположение технически средства – екран, компютър, прожектор. Към сградата има прилежащ парк, удобен за спорт и игри на открито. Обучението в тази сграда се провежда в неделя сутрин.

В момента общият брой на обучаващите се ученици в училището е 184. Учениците от 1-ви до 8-ми клас са 144, разпределени в 12 паралелки. В 1 предучилищна група се обучават 21 ученици; в 2 детски групи – 25 ученици.

Учениците от 1-ви и 2-ри клас се обучават в колежа в съботния ден на две смени, сутрин - 1А клас и 2А клас; след обяд -1Б клас и 2Б клас. В сградата на полското училище, наета главно за нуждите на предучилищните и детски групи, в неделния ден се сформираха две паралелки 1Вклас и 2Вклас, които заедно с една детска група се обучават сутрин от 9.00 до 12.30 часа.

Интерес към училището се проявява и в двете бази в зависимост от местоживеенето на учениците - в Чикаго или в северозападните предградия.

Желание на родителите към откриване на детски и предучилищни групи е проявен и в Октан колеж, където се обучава предучилищна и детска група в две смени-сутрин и следобед в събота.

Учениците от 3-ти до 8-ми клас и се обучават в сградата на колежа.

Трети клас е в две паралелки, обучавани на две смени съответно - 3А клас сутрин и 3Б клас след обяд в събота. Всички останали класове - 4-ти, 5-ти и 6-ти са с по една паралелка. За учениците от 7-ми и 8-ми клас е сформирана сборна паралелка. Обучението в събота е от 8.30 часа до 12.30 часа за първа смяна и от 12.30ч. до 16.30ч. за втора смяна.

Двусменното обучение позволява по-ефективно използване на учебната база в колежа, води до увеличаване обхвата на учениците и по-пълно задоволяване на възможностите на родителите да придружават децата си в зависимост от трудовата си заетост. Към хорариума учебни часове по адаптираните програми училището добавя още по един или два учебни часа в някои класове с цел повишаване ефективността на обучението по родни предмети. Тези допълнителните часове до сега се финансираха извън програма „Роден език и култура зад граница” от собствени източници на средства.

Броят на учителите по основните предмет от 1-ви до 8-ми клас е шест, към тях има и прикрепени двама помощник-учители за подпомагане на учебния процес в по-големите класове и индивидуална работа с деца от смесени бракове, невладеещи български език. Всички учители са с магистърска степен; 2-ма имат придобити допълнителни учителски специалности в щата Илинойс; 3-ма имат опит и в образователната система в САЩ, където продължават педагогическата си дейност.

Помощник-учителите са също млади хора с педагогически опит и образование. Единият е с педагогическа специалност и магистърска степен по математика и информатика, придобита в Пловдивския университет с опит в българската образователна система; другият е с магистърска степен и специалност психология, придобита в САЩ и с опит в американската образователна система. Финансирането на дейността на помощник-учителите е извън програма „Роден език и култура зад граница” от източници на самофинансиране.

Заниманията в детските групи се водят от две квалифицирани преподавателки и една помощник-учителка. Едната от преподавателките е с музикална педагогика, придобита в СУ „Климент Охридски”; другата е с полувисше образование, с 25 годишен стаж като детски учител и директор в детска градина в България. Помощник-учителката подпомага и двете възрастови групи в зависимост от нуждите.

Обучението по родни премети се води по учебници на издателство ”Просвета”. Обучението в детската градина се извършва по учебници и помагала на издателство „Слово” - „Моливко”, диференцирано по възрастови и индивидуални признаци в следните образователни направления: български език, художествена информация и литература; извънкласните форми са музика и изобразително изкуство, финансирани по програма РЕК на МОМН.

Шестима са преподавателите в извънкласните форми – български фолклор и танци, музика и пеене, изобразително изкуство, художествено слово, математика и балет. Всички са с магистърска степен, придобита в България.

Издръжката на 4 от тези извънкласни форми до сега се осигурява от собствени източници на финансиране.

Заниманията на извънкласните форми се провеждат в съботния ден във време, обратно на смяната на обучение по основните предмети.

Българско училище” Джон Атанасов” Чикаго е отличено с паметен медал „Паисий Хилендарски” от ДАБЧ през 2010г. Наградата бе връчена от генералният консул на България в Чикаго на тържеството по случай завършването на първия випуск осмокласници в присъствието на сина на патрона на училището, Джон Атанасов-младши.

Друго отличие, с което се гордее училището ни е третата награда на документалния филма „Гурбетчийство и емигрантство - орисия или съдба на българина” през 2010 г. в София на Фестивала на културното наследство на фондация „Професор Стефан Детев”. Филмът е създаден по ученическо изследване на историята на българската емиграция в САЩ.

По инициатива и домакинство на българско училище „Джон Атанасов” в Чикаго през месец април 2011 година се състоя първият по рода си форум на българските училища в САЩ, който събра над 130 представители на български училища от 13 щата в САЩ и три страни в Европа. Форумът бе удостоен с присъствието на заместник-председателя на Народното събрание, Георги Пирински и министърът на образованието Сергей Игнатов, който ще остане в историята на българската емиграция в САЩ, като първият български министър, посетил родно училище в Америка. Инициативата остана запомняща се с постигане на важни решения относно преодоляване на проблемите на българските училища зад граница.

Възпитаниците на "Джон Атанасов" разполагат с хубави и просторни стаи в наетите университетски сгради в Чикаго, оборудвани за конкретните учебни цели по американските стандарти. Те разполагат с кабинети, библиотека, зали за общение и театрални представления, каквито постоянно се подготвят.

Учениците разполагат с кафетерия, където те и очакващите ги родители се чувстват комфортно. Наоколо е красивият парк с езеро, към което се открива прекрасна гледка и от самите учебни стаи.

Големият и опитен, изключително квалифициран учителски състав, може да решава различни проблеми пред учащите. На първо място този, че родените в САЩ деца, и особено при смесените бракове, където в дома се говори само английски.

"Джон Атанасов" предлага и шест изключително привлекателни и полезни възможности за практикуване на полезни за децата дейности.Извънкласни форми са Клубът "Млад математик", Арт клуб за млади художници, Група за народни танци, Класически балет, Вокална група, Музикален състав!

Адрес:


View Larger Map

За повече информация моля изпратете имейл на johnatanasoffschool@gmail.com