За 13-та поредна година у-ще „Джон Атанасов” посрещна своите ученици



За 13-та поредна година у-ще „Джон Атанасов” посрещна своите ученици

Училището – това е светла и красива спирка по пътя наречен живот, откъдето всеки от нас тръгва подир мечтите си . Първият учебен ден е денят, в който по традиция се открива учебната година. Това е ден, който влиза във всеки дом, било чрез грижите по децата или носталгията на спомените. Първият учебен ден влезе и за пореден, тринайсти път в училище „Джон Атанасов“ и внесе отново радостно въодушевление , усмивки, много цветя, една задушевна, чисто българска атмосфера.

Ако традицията е белег на националната ни идентичност , то българското училище винаги е било един от най- светлите ѝ символи.

Векове наред знанието е значима ценност за народа ни и затова почитта към всички, които творят наука и духовност е така силна. През Възраждането нашите деди съграждат с много любов първите училища, възродили Нова България. Днес българските училища зад граница продължават незменната вяра на българина към родното и укрепват българската духовност, развиват чувството за национална принадлежност, създавайки нова българска територия в съвременния глобален свят.

Празнично украсената зала,звучащите училищни песни,веселата детска глъч, приповдигнаха още повече настроението.

По традиция тържеството започна с изслушване не националния химн, след което г-жа Боянка Иванова – директор на училището, поднесе приветствие , с което поздрави всички по случай новата учебна година. Тя започна с думите:

„ Уважаеми сънародници, скъпи български деца, родители, учители,

Добре дошли на нашата българска духовна територия на американска земя!

Днес, на този ден, макар и разпилени по света, ние сме обединени от желанието си, децата ни да бъдат продължители на всичко свято и родно. Вече 13 години, първо лицензирано Българско у-ще „Джон Атанасов”, Чикаго с чест и достойнство изпълнява мисията си на истинско българско светилище зад граница. Никак не ни беше лесен извървеният път, започнат в началото от шепа ученици, жадни за родна реч, възторжени родители, поведени от възрожденци по дух учители. Увлякохме и стотици други по пътя си. На идващите след нас , на новооткритите днес и утре ще бъде вече по-лесно, защото имаме вече, както подкрепата на българската държава, така и отличните условия, предоставени от най-толерантната в света към мултикултурните и многоезични общности, държава като САЩ.

Ние всички вярваме, че много скоро ще дойде времето, когато успехът на едно българско училище зад граница ще се измерва не по високия брой ученици в него, а по това колко от тях се завръщат България, колко от тях определят родината като най- добро място за живеене. Вярваме, че е близко времето, когато България, изтощена от кризи и лутане в търсене на най-доброто място в световния ред, ще прибере чадата си, за да могат пак българските азбукарчета след още 11 века дори в най-високото планинско село да отговорят гордо на най-древния въпрос на Черноризец Храбър: „А знаете ли кой ви е създал буквите и превел книгите и по кое време? – то всички ще знаят и ще ви отговорят: „Свети Константин Философ, наречен Кирил и брат му Методий и ако попиташ по кое време, те ще знаят и ще рекат, че във времето на гръцкия цар Михаил и Борис, българския цар”.

Слава и чест на тоз народ, който предава жив и чист завета на първоучителите си от поколение на поколение, за да пребъде и да го има като народ и държава българска сега и завинаги”.

Значителен е приносът за постиженията ни и на всотдайните ни учители, които като истински духовни водачи, неуморно изпълняват мисията си за съхранение на българското по света. И тези постижения не остават незабелязани от МОН и тази година още един наш колега – г-н Стоян Дечев, преподавател по история, бе награден с почетна грамота „Неофит Рилски” на нашето министерство.

Ежегодни са наградите и на нашите възпитаници в литературните конкурси и конкурсите по изобразително изкуство и музика на Държавната агенция.

Всички отличени ученици бяха поканени на сцената, за да получат наградите си -Теодора Величкова- първа награда в конкурса „Прехвръкна птичка” на ДАБЧ, Виктория Тошева – втора награда на същия конкурс , Йоана Стаменова – бронзов медал от европейско състезание по шах във Варна.

Както всяка година,така и тази, на почетно място бяха нашите първокласници.Първият учебен ден е изключително важен за тях. Но прекрачвайки училищния праг,това съвсем не означава,че те трябва да се разделят с Пепеляшка и Мечо Пух. Те ще останат с тях , докато те пожелаят.Учени-ето ще им даде не само безценния дар да четат и пишат на родния си език,но ще им помогне да открият хиляди интересни неща за света и за самите себе си.

По традиция отново звънна училищния звънец и ни подкани да влезем в класните стаи.Всички ученици,начело с първокласниците минаха под цветния венец и вкусиха от вкусната пита и меда за здраве и да им е сладко през цялата година.

А когато се качихме на втория етаж за започване на учебни часове,всички бяха приятно изненадани от изцяло обновените класни стаи,а техническите средства в тях са са в помощ на учебния процес.

Уважаеми колеги,всички ние осъзнаваме огромната отговорност,която стои пред нас – да дадем на нашите ученици съзнанието за техните корени, за това, че те са част от нещо трайно и голямо, част от българската нация. Заедно с това трябва да ги накараме да повярват в себе си, да почувстват,че имат криле, че имат сили да достигнат мечтите си.

Да ни е честита новата учебна година и нека все така заедно и сърцато отстояваме българския дух и книжовност тук, на американска земя!

На добър час!

Виолета Петрова –у-ще „Джон Атанасов”, Чикаго