Училище „Джон Атанасов” и свежите програмисти на Чикаго

http://www.bulgariasega.com/interesting_facts/balgarski_uchilishta_usa/27017.html

Бележитият българин Джон Атанасов ни даде компютъра, a българско училище „Джон Атанасов” в Чикаго вече подготвя млади програмисти. Чрез сформираните групи за извънкласна творческа дейност най-малките правят първи крачки към огромната територия на компютърния свят. Щем или не толкова - това е бъдещето. И колкото по-рано малките получат ориентация за големия компютъризиран до краен предел свят на бъдещия човек - толкова по-добре за тях. И за бъдещия свят, може би.

Наскоро се създаде още едно увлекателно за „Джон-Атанасовските възпитаници” кътче на ученолюбие в компютърното пространство, което владее - освен основната база в известния чикагски „Oakton Community College”, така и новите учебни зали в Palatine и във филиала в Guerin College Preparatory High School - River Grove. Сега към вече популярните учебни школи и практични занимания, водени от именити професионалисти, като Математическата школа на Василка Ангелова; Фолклорната студия на Ирина Гочева с неудържимия детски състав „Хорце”; художничката Кина Бъговска с нейното Майсторското ателие за млади таланти; Шах-клубът на шахмайстора Ангел Яначков, се прибавя и селекцията от бъдещи програмисти, които ще се подготвят от младия, но с богат личен опит програмист Ивайло Налбантов. Мисля, че това събитие ще бъде още едно цвете в Градината на училищното дело в „Джон Атанасов” , което наскоро ще влезе в15-годишнината си.

Ивайло Налбатнов сигурно щеше да бъде мой учител, ако годините ми бяха поне с три галона по-малко, и затова по всяка вероятност той ще стане само учител на Вашите деца по компютърно програмиране, ако Вие решите така... Моите впечатления от него са превъзходни - млад, енергичен и пълен с технически познания и сили, за да учи и научи на компютърните магии много български ученици от началните до горните класове на училищните степени.

Бил е преподавател в специална база за обучение по програмиране и образователни компютърни игри за ученици от района на Чикаго. От тази учебна година е и в българско училище „Джон Атанасов”. И няма кому пó да му отива това, и едва ли може да се намери по-точно време и подходящо място от училище, чийто патрон е именно Джон Атанасов – сънародникът създал първия компютър,
Ако не се лъжа Ивайло е математик с бакалавърска степен, възпитаник е на „Де Пол Унивърсити”, който от десетата си година е започнал да прави свои видеопрограми. Неговото педагогическо верую е да се задават теми, по които децата да „създават” и творят , а не само да ползват готови продукти ”играейки”.
Абсолютно е съгласен с мен, че „само с компютър не само не се живее, а е и опасно и почти катастрофално”. Прочетох му лекция за спорта, той на мене - две, за това какво прилага и как насочва децата да се подготвят, за да ползват силата и радостите от компютъра до сто години и повече. Футбол, тичане, плуване, разходки трябва да се слагат всеки път на масата с компютъра. Иначе човешкият живот е вече нечовешки живот. Да, компютрите вече правят ръце и крака, които приемат сигналите от мозъка и човек, изгубил истинските, може да крачи и да маха. Но дано не стигнем и до смяна на тленния мозък с чип от „Ролс Ройс” или „Ферари”… Ще сме много бързи, но за къде ще бързаме?

Ивайло Налбантов ми разказа, че Програмата, която ще реализира в „Джон Атанасов”, е насочена към най-свежите покорители на безкрайния, като Вселената, компютърен свят. Той ще ги учи и направлява първите им крачки. Опитът му показва, че за младата дружина най-ефективното обучение по сложната материя минава през игрите. Гейм-мейкърът, който тича по трънливия път, постепенно почва да намира твърда почва и да открива все по-добри пътища, нови, и дори съвсем непознати.

Учил е много деца от пети до осми клас в американското училище в Оак Парк. В „Джон Атанасов” ще работи в съботния ден от 11.20 до 13.20, но мисля си, при необходимост, графиците имат и скрити резерви да се променят. Децата ще работят на персонален компютър, а Ивайло ще им показва какво трябва де се прави на голям екран и ще обхожда за подкрепа и кураж трепкащите в залата монитори…
Възпитаниците сами ще създават своите герои в компютърната игра, всичко сами ще съчиняват. Те ще могат да създават звуков фон и дори да монтират музика - своя или на Шопен и Вивалди, както и да озвучават игрите на български или английски език по избор… Започнали с компютърни игри много от тези първолаци по програмиране ще стигнат след години върхове на тази професия и талант, които не можем сега дори и да си представим…

Образователните, научни, психоукрепващи и спортно-състезателни компютърни игри ще им помогнат в това. Не говоря за пълните със жестокости, насилие и безумни фантазии, с канибалски инстинкти игри, които деградират човечеството. Те са породени от патологичната алчност на удавените в нея бивши хора. Не зная какво точно трябва да се стори срещу това голямо зло. Във всеки случай трябва да се издигне стена от нула-толерантност между порока и децата.

Добре е, че в българските училища на Чикагската ни общност се мисли отрано за повече и различни пътища за професионално развитие и бъдеще на възтитаниците им. Ако не друго, то със сигурност компютърното торнадо ще продължава да върти съдбата на човечеството по своя воля и със своята скорост на развитие. Знаем, че поне половината от водещите десет личности в икономическото съвремие са свързани с компютърната сфера... И програмирането на образователните и други игри е едно стъпало, от което може да се тръгне нагоре.

Миналата година на 52-хилядният стадион Commerzbank-Arena във Франкфурт, Германия се събраха 52 000 зрители, за да наблюдават турнира ESL 1 по Dota 2 с награден фонд от 213 000 долара. Годината остава в историята и с привличането на над 200 000 професионални геймъри, участвали в повече от 1 000 турнира. На международния турнир по Dota 2 само отборът-победител (състоящ се от 5 човека) спечели близо 5 милиона. Общата сума на най-големите 5 турнира през 2014 г. надхвърля 78 милиона. Анализаторите в развитието на компютърните игри предвиждат, след две години наградите да са над 150 милиона, след още две - над 500 милиона долара

С други думи в специализираните софтуерни компании, където се създават все нови и нови игри, ще има постоянна необходимост от добри програмисти.

Климент Величков,
в. „България СЕГА”, Чикаго

http://www.bulgariasega.com/interesting_facts/balgarski_uchilishta_usa/27017.html