„Освобождението на България в песен“ – 
мултумедиен урок спектакъл, посветен на Трети март

Трети март ! Светла дата в нашата история! Дата жадувана, лелеяна, изстрадана от поколения българи, дата белязана със знака на величие, дата на която възкръсва един народ, възкръсва свободата на България. 
        Училище „Джон Атанасов“ посрещна националния празник с песните символ на Освобождението, с песните предтеча на Свободата.

Мултимедийният урок „Освобождението на България в песен“ бе посветен на революционната ни поезия, на онези песни които са се родили в борбата, но и които я отразяват. По своята идейна насоченост бихме сравнили тази поезия с „История славянобългарска“, защото тя стряска, събужда, превръща раята в народ, воюващ за място под слънцето, което се е наричало и което отново да се нарича БългарияТези стихове са вдъхнали в душите на хиляди младежи пламенна любов към отечеството. Те отдавна са станали съставна част от въздуха, който дишаме като роден и струя от изворите , които откърмят чадата на „българската майка юнашка“. Потопихме се в атмосферата на революционния устрем  и го предадохме на нашите ученици, които с такава любов представяха и изпълняваха песните, че залата преливаше от въодушевление и емоция.



 Блестеше тази „искра любородна“ във всяко едно от изпълненията на песните – „Четници се пишат“ – 1-ви и 3-ти клас на Илонка Батинкова и Вили Трайкова,„Вятър ечи, Балкан стене“ – 2-ри клас на Стела Тончева, „Стани, стани, юнак балкански“ – 4-ти клас на Ирина Димитрова, „Къде си вярна, ти любов народна“ - 5-ти клас на Андрей Картелян„Тих бял Дунав“ – 6-ти клас на Силвия Кънчева, „Боят настана“ и “Топчето пукна“ – 7-ми и 8-ми клас на Виолета Петрова. Урокът завърши с прекрасния танц на Милана Янев, Кети Кърчева и Боян Стефанов от 8-ми клас към песента “Кой уши байрака“.
     



Беше много истинско, вълнуващо, българско ! Урокът се превърна в празник на духа, а духът се ражда там, където сме единни и сплотени. Докато го има българския дух, ще я има и България.



Гледайки прекрасните изпълнения на младите българи си казах: „Ето го лицето на България в моите очи“. И бих желала винаги да виждам и да усещам най-чистия и красив български патриотизъм – този, който включва в себе си голямата обич към Родината.
 Виолета Петрова – 
училищен ръководител , БУ „Джон Атанасов“- Чикаго