Инициатива " Български символ в сърцето на Лондон", която българско училище "Джон Атанасов" в Чикаго подкрепя


05-26-2012: Българска пролет в Лондон ’2012 | В Кенсингтън Гардънс в Лондон булбука вече Българската чешма, дар от българската общност за лондончани http://goo.gl/rHSjx

От АБУЧ:

Уважаеми сънародници,

В годината на Олимпиадата – 2012 по инициатива на Българския Сити клуб, българската общност в Лондон реши да остави един български символ за спомен в сърцето на Лондон. Една изящна чешмичка, на която не само на английски, но и с кирилски букви да се напомня, че България е направила дар за вечни времена.

Желанието ни е това да е дело на всички, кой с малко, кой с повече, но всеки със сърце да се включи в дарението, за да оживее тази прекрасна идея. Нека този първи по рода си наш символ да утолява и жажда, и мечти. И нека децата от всички български училища по света да дадат своя принос.

Асоциацията на българските училища в чужбина чрез своите членове участва вече в многобройни международни изяви и по този начин учениците ни се чувстват членове на едно голямо и силно българско семейство.

Когато в Мадрид се сбират българските училища – ние сме с тях, когато в Дъблин ирландските български училища заседават, отиваме и там, когато в Чикаго от целите Американски щати пристигат представители на десетките наши училища – и ние потегляме, за да сме заедно.

В холандския град Лайден не много отдавна подеха и осъществиха прекрасна идея – да се постави на една от стените на къщите надпис на стих от българска поетеса, редом с други 200 надписа на стихове от чужди автори от цял свят. Нашите училища откликнаха на апела и само за два дни необходимите средства се набавиха. Така, в тази своеобразна културна и красива мозайка на света, заживя и България.

За трета година Асоциация „Балкан” в Мадрид сбира българските училища и весели целодневно с фолклорни изпълнения десетки хиляди посетители в испанската столица. Там един ден е български и това се помни.

В Чикаго всяка година на 3 март в центъра на града се издига българският флаг и този ден там е Ден на България, огласян от нашенски песни и танци, там са и учениците на България.

Сега и ние в Лондон искаме да оставим нашия български дар в годината на Олимпиадата и този дар да е символ на желанието ни за хармония и единство в живота на всички.

На 26 май 2012 година в най-обичания от лондончани парк – Кенсингтън Гардънс, ще открием тържествено една българска чешмичка. В този ден България ще гостува с песните и танците си на града, който само дни по-късно ще сбере спортната слава на света. Ние искаме да сме част от културното послание към света за единство. Нека и нашите деца бъдат частица от това прекрасно начинание.

Идеята ни е учениците от българските училища по света да дарят всеки по един долар, едно евро, един паунд за тази българска чешмичка. Да направим Ден на България в Олимпийската година и така завинаги да станем част от съграждането на един вечен български символ. Нека този дар да е изработен от децата, да е сторено нещо полезно, за което на учениците да се даде възнаграждение. И нека после ни разкажат за своите идеи и за тяхната реализация. Ще го разгласим навсякъде. Може да направят нещо за дома, за училището си, за квартала или града, в който живеят. Може да поемат някакво обещание, което да изпълнят с усилие и това да е похвално. Може благородно да помогнат на човек в нужда...

Въпросът е да сме заедно в едно красиво, човешко, благородно начинание и децата да се почувстват значими в съграждането му.

Повече подробности за събитието ще научите от приложението.

Очакваме вашата подкрепа и желаем на всички ви здраве и добрини!

Умолявам онези от вас, които се присъединяват, да изпращат с копие информацията за участието си и даренията си и до мен (s.metcheva@orange.net), за да водим статистика за приноса на българските училища в чужбина.

Снежина Мечева

директор на Българското училище към Посолството на България в Лондон
говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина

BG water fountain and event short presentation-Feb 2012-BG.pdf

БЪЛГАРСКИ ЩРИХИ В ОЛИМПИЙСКИЯ "ЛОНДОН 2012"! 01 Март, 2012, Bulgaria Sega.

Дъщерите на принц Кирил се включват в иницативата за Българската чешмичка в Лондон | www.EuroChicago.com, 03/2012.