2013 -- Седна ли на чина бъдещият Джон Атанасов в "Джон Атанасов"?

2013- звън-звън-звън - 2014

Седна ли на чина бъдещият Джон Атанасов в "Джон Атанасов"?

Струва ми се, че училище "Джон Атанасов" в Чикаго е едно благословено българско място, където може да срещнеш българи, българското и България много пъти през годината.

Беше 7 септември 2013-та година... Първият учебен ден от 13-та учебна година на това образователно и културно средище, което е вече част от живота на мнозина наши сънародници. Първите му випускници са вече студенти или даже крачат в своята първа професия. Спомням си едни думи: "В тези класни стаи вече седи бъдещият Джон Атанасов". Каза ги Джон Атанасов - Младши, чийто баща е Името, Гордостта и Благодатната сила на това училище.

И знаете ли - след двадесетина дни ще бъдем тук отново. На 4 октомври се навършват 110 години от рождението /1903/ на нашия велик сънародник Джон Атанасов. Вглеждах се в лицата на прииждащите деца, които щяха да седнат на чиновете... Кое ли от тях ще е бъдещият Джон Атанасов?



Празникът започна с огромни букети цветя, зад които почти не се виждяха усмихнатите до уши първокласници..

Когато се събра много народ, мало и голямо, пременено и леко пияно от емоционалните срещи след лятната ваканция, пътешествия до България, до Хаваите или Мексико, гръмна химнът!

После Боянка Иванова, директор и основател на "Джон Атанасов", "Българка на годината" сред българските диаспори по света, приветства възторжените деца и родители и в своето слово сподели общата радост и надежда. Тя каза:

- Добре дошли, скъпи сънародници, на нашата неголяма, но силна българска духовна територия в глобалния свят! Не само българско училище „Джон Атанасов” в Чикаго, но и всяко българско училище зад граница пази суверенитета на българската духовност, език и култура.
Стратезите на световната глобализацията не можаха да предвидят, че може да създадат една световна икономика, но не и един световен език; може да съществува световна банка, но не и една единствена световна духовност и култура. Те не можаха да предвидят , че българинът е пословично привързан към родната земя и ще я умножава и обогатява до завръщането си. Ще крепи и подпомага близките си, за да го дочакат. Наред с най- доброто, училището на чужда земя ще учи децата си и на родното А, Бе, Ве.

Ние, българите, знаем, че достойнството на един народ не се измерва само със силата на икономиката на страната, а и със съхранената духовност на народа, за която няма граници. И колкото по-голямо е духовното ни богатство, толкова по-силна ще е нацията ни и толкова по-ярко ще е мястото ни в световната история. Това е и смисълът в обучението и девизът, ръководещ дейността на българско училище „ Джон Атанасов” в Чикаго - Националната гордост днес ражда световни лидери утре.

Да ни е успешна и благодатна новата учебна 2013-2014 година за всички жадни за знание българчета!

Две учебни бази със занятия в събота в едната и в неделя – другата, създават по-добри възможности за възпитаниците. Детски групи /3-4 год/, предучилищни /5-6 год/, самостоятелни паралелки /1-9 клас/, избор на учебна смяна, минимален брой деца в клас за по-ефективно обучение - ето един великолепен учебен комфорт, който отваря врати за много ученици! И това е съчетано с модерната американска сграда и помещения на известния Октън колеж, разположен в прекрасна паркова местност, сред зелени гори, до прелестно, чисто езерце...

Учениците от гимназиалните класове могат да избират своята форма на обучение: присъствена или неприсъствена, както и дистанционна. Възможности за електронно обучение имат и учениците от 1 до 12 клас по лицензираните програми на МОМН.

"Джон Атанасов" се знае и с перфектните си извънкласни форми, развиващи творческите заложби у децата. Преподавателите в тези часове са дългогодишни професионалисти, самите те даровити творци и изпълнители. Нови и традиционни за тази година са:

Детската фолклорна формация "Хорце" /пета година/ с ръководител Ирина Гочева. Детското студио "Телевизионери" с ръководител Мария Илиева. Арт-клуб по изобразително изкуство с ръководител Кина Бъговска. Новост е "Кукловодство и актьорско майсторство" с ръководител Дарина Проданова. Кръжокът по математика се води от Василка Ангелова. Интерактивните уроци, мултимедия и електронно обучения са под ръководството на В. Налбантова. Ще има и часове по музика с Петя Тошева, школа по шах с Ангел Ангелов...

Тази учебна година българските ученици в "Джон Атанасов" ще имат още по-добри учебни часове в класните си стаи и още по-добри спортни занимания, игри сред природата, пътешествия сред музиката и танците, репортажите и филмите за телевизионния екран, в художественото ателие и на сцената, в кръжоци и на състезания, благодарение на доброто българско сърце, което носи в гърдите си президентът на транспортната компания MerxGlobal Кристиан Пенев. С неговата финансова подкрепа българското духовно и образователно огнище, гнездо на патриоти и таланти в Чикаго, наречено "Джон Атанасов" започва да гради на още по-здрава почва в нашата млада общност, която е част от една нова България в модерния свят. Фирма MerxGlobal ще спонсорира най-добрите изяви на извънкласните дейности в училището. Приемете нашата благодарност за подкрепата господин Пенев, както и обещанието ни, че ще оправдаем оказаното ни доверие.

След тържеството имаше и време за още малко възторжени срещи, след което децата се запознаха с училищния звънец, с когото щяха да се обичат и слушат отсега нататък - месеци наред...

Климент Величков

В "България Сега", Чикаго